13. pohjoismainen paikallishistorian seminaari

Paikallishistorian kysymyksiä on vuodesta 1973 alkaen puitu myös pohjoismaisissa konferensseissa. Uusin kokoontuminen, Nordic Local History Symposium, järjestettiin Århusin yliopistolla 4.-6.11.2015. Aiheena oli tällä kertaa 1900-luvun pohjoismainen hyvinvointikaupunki. 

Alustuksissa käsiteltiin niin paikallistutkimuksen yleisiä ongelmia kuin paikallisia tapauksia. Väestö- ja kuntarakenteiden muutokset askarruttivat. Mikä on paikallisuuden merkitys verkottuvassa maailmassa? Tai millaiseksi muodostuu paikallisuus, jos kunnan asukkaista huomattava osa on eläkeläisiä ja heidän lapsensa ja hoitajansa asuvat seudun suurissa keskuksissa?

Digitaalisten arkistojen ja wikipedia-tyyppisten hankkeiden paikalliset mahdollisuudet olivat myös esillä. Norjalaisten hieno lokalhistoriewiki.no olikin jo aiemmin esittelyssä paikallishistoria-sivulla.

Monet historiantutkimuksenkin perinteet ja käytännöt ovat joutuneet murrokseen viime vuosina. Myös paikallishistorialla ja pohjoismaisilla yhteistyökuvioilla on omat haasteensa, koska paikallishistorian arvostus vaihtelee ja on vanhastaankin vaihdellut. Mutta jos vanha perinne säilyy, neljästoista pohjoismainen paikallishistorian seminaari järjestetään Suomessa vuonna 2018.

Share